Το "μυστικό" των ευρωεκλογών

  • Tuesday, 06 May 2014

Το «μυστικό» των ευρωεκλογών δεν είναι μυστικό: διαθέτουμε ένα εργαλείο να επηρεάσουμε το μέλλον μας, αλλά έχουμε χάσει τις οδηγίες χρήσεως. Και έχουμε έναν μήνα μόνο να βρούμε πού το έχουμε ξεχάσει.

Ας αρχίσουμε πρώτα από το εργαλείο: τη συμμετοχή στην Ευρώπη.

Όσο πιο μικρή είναι μια χώρα, τόσο περισσότερο ωφελείται από την ομπρέλα μιας διεθνούς κοινότητας που λειτουργεί βάσει κανόνων. Όσο δημοκρατικότερη η λειτουργία της Ευρώπης τόσο ισχυρότερη η προστασία.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, στα επόμενα πέντε χρόνια οι κρίσιμες αποφάσεις για την ανάπτυξη θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τόνωση της ζήτησης θα προέλθει από την Ευρώπη. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ατελέσφορο. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό πρέπει να απαντηθούν και οι δικαιολογημένες επιφυλάξεις όλων των χωρών -και εδώ ακριβώς βρίσκεται ένας ακόμα κρίσιμος ρόλος για την Ε.Ε. Πιο άμεσα, η ρεαλιστικότερη πηγή αναπτυξιακής ώθησης είναι η πρόοδος της τραπεζικής ένωσης. Μια εύρυθμη τραπεζική ένωση θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερη πρόσβαση ελληνικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια. Διευθετήσεις για το χρέος, όπως ευρωομόλογα, αλλά και για την αγορά εργασίας θα συζητηθούν σε αυτήν την Ευρωβουλή.

Μια μικρή χώρα μπορεί να κερδίσει στη διαπραγμάτευση αυτή μόνο αν κατανοήσει τη λογική των εξελίξεων, αντιληφθεί τις ανησυχίες όλων των πλευρών. Μόνο αν προτείνει λύσεις βασισμένες σε γενικούς κανόνες. Συχνά στο παρελθόν, η λογική της Ελλάδας βασιζόταν σε εξαιρέσεις και σε αστερίσκους. Αυτό όμως μας περιθωριοποιούσε και κατοχύρωνε την άποψη ότι η Ελλάδα ήταν μια ειδική περίπτωση που μπορούσε (και ίσως όφειλε) να εξαιρεθεί.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η δραστήρια και στοχευμένη δραστηριότητα Ελλήνων ευρωβουλευτών θα έχει ουσιαστική συμβολή στην τύχη της Ευρώπης και με αυτόν τον τρόπο και της Ελλάδας. Τα περιθώρια παρέμβασης σε αυτήν την Ευρωβουλή θα είναι πολύ μεγαλύτερα -φτάνει να τα γνωρίζουμε.

Η Ευρώπη, επομένως, θέτει στη διάθεσή μας ένα εργαλείο να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Το εργαλείο όμως είναι σύνθετο και οι οδηγίες χρήσεως περίπλοκες. Το πώς και αν θα καταφέρουμε να το χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από εμάς. Ανεξάρτητα από το ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο θα ενταχθούν, πρέπει οι Έλληνες ευρωβουλευτές να επιχειρηματολογούν και να κάνουν συμμαχίες για να προωθούν τα συμφέροντά της.

Θα μπορέσουν αυτά τα πολιτικά κόμματα να αξιοποιήσουν την ευκαιρία; Μας προτείνουν άτομα που μπορούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή που θα αναλάβουν; Ξέρουν πού είναι κρυμμένες οι οδηγίες χρήσεως για το πώς λειτουργεί η συμμετοχή στην Ευρωβουλή;

Το ποιος γνωρίζει ή όχι, ή ποιος θα επωφεληθεί από ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να φανεί στην προεκλογική περίοδο, που άρχισε την Παρασκευή που μας πέρασε. Ο κάθε υποψήφιος θα έχει περί τα 15’ τηλεοπτικό χρόνο στη διάθεσή του για να τον αναγνωρίσουμε ως ικανό. Αν δεν προφτάσουμε την αναγνώριση, θα μας απομείνει μόνο η αναγνωρισιμότητα.

Θα μου πείτε, ποια είμαι εγώ, μια απλή καθηγήτρια οικονομικών υποψήφια σε μικρό κόμμμα, να εκφέρω γνώμη αν η επιτυχημένη καριέρα στα γήπεδα δεν εγγυάται μεγαλύτερες επιτυχίες στα έδρανα της ευρωβουλής;

Ευτυχώς για εμένα, το καθήκον επιλογής και αξιοποίησης αυτής της μεγάλης ευκαιρίας για την Ελλάδα έχει ανατεθεί στους ψηφοφόρους της 25ης Μαίου. Και εκείνοι θα κρίνoυν αν η αναγνωρισιμότητα αξίζει αναγνώριση.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.protagon.gr