ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

«Βασικό και δηλητηριώδες σύμπτωμα ενός προεκλογικού λόγου είναι το πόσο κακή είναι η απέναντι πλευρά. Αυτό μας πηγαίνει πίσω σαν χώρα» σημείωσε μεταξύ άλλων η Αντιγόνη Λυμπεράκη στο STAR.

Δείτε το απόσπασμα εδώ.

Πόλωση, γκρεμός και πιθανοί διασώστες

  • Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015

Είσαι σε κακοτράχαλο βουνό πηγαίνοντας προς δυσπρόσιτο αλλά όμορφο οροπέδιο. Ο οδηγός που είχες προσλάβει σε έφερε μπροστά σε ένα γκρεμό ενώ πίσω σου διαπιστώνεις ότι ετοιμάζεται χιονοστιβάδα. Αυτή είναι σύντομη περίληψη όσων ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες: Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μας έφερε στην χαράδρα και μας έβαλε να κοιτάξουμε κάτω. Ακριβώς τότε θυμάται την ανανέωση του συμβολαίου. Και λέει «Διάλεξε ποιος θα σε απομακρύνει από τον κίνδυνο: Εγώ ο δοκιμασμένος οδηγός, ή ένας αστοιχείωτος και επικίνδυνος ερασιτέχνης;». Φόβος.

«Δεν πιστεύω στην κινδυνολογία», είπε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, εκφράζοντας την άποψη πως «δεν είναι σωστό να σπρώχνουμε τους ανθρώπους σε εκλογές τρόμου αλλά ούτε σε εκλογές οργής». «Δεν γίνεται όμως», συνέχισε «να μην πούμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι μπροστά μας».

Δείτε το απόσπασμα από το ΣΚΑΪ εδώ.

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη σε συνέντευξή της το βράδυ της Δευτέρας στη ΝΕΡΙΤ, δήλωσε ξεκάθαρα πως τις εκλογές τις προκάλεσε η κυβέρνηση, καθώς “κουράστηκαν να παίρνουν αντιδημοφιλή μέτρα”. Όπως τόνισε, “η χώρα μας χρειάζεται να σταματήσει ν’ αντιμετωπίζει τα θέματα με όρους αυτοκαταστροφικής παλαιάς κοπής τακτικής”, ενώ πρόσθεσε πως “χρειάζεται βελτίωση των κανόνων του παιχνιδιού του Συντάγματος με αναθεώρησή του”. 

Δείτε το απόσπασμα εδώ.

Αντιγόνη Λυμπεράκη: «Η Τρόικα είναι πλέον ο μόνος μας σύμμαχος στο θέμα της απομείωσης του χρέους».
Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου «Στον Ενικό» εδώ.

Όταν δημοσιονομικές διαπιστώσεις διατυπώνονται με απλή γλώσσα προκαλούν: «Νομίζαμε πως ήταν δικά μας. Αλλά ήταν δανεικά. Τώρα που μας τα ζητάνε πίσω, δεν έχουμε να τα δώσουμε».
Το σημείο που σχολιάστηκε περισσότερο, ήταν οι ευθύνες. Δεν χωράει αμφιβολία πως την κύρια ευθύνη την είχαν οι πολιτικοί και το σύστημα που έφτιαξαν (και τους έφτιαξε). Μας αποκοίμισαν με βολικά ψέματα που έκρυβαν την απλή δημοσιονομική αλήθεια. Με εργαλείο τη διαπλοκή, εξασφάλιζαν ότι δεν θα ακουστεί άλλη φωνή. Κι αν ακουγόταν, ότι θα τιμωρηθεί. Θυμηθείτε την Επιτροπή Σπράου...

Οι συζητήσεις περί τα δημοσιονομικά συνήθως αποστειρώνονται με τεχνική γλώσσα, τεχνοκρατική αποστασιοποίηση και απονευρωμένες διατυπώσεις. Έτσι, η μεταφορά μιας κανονικής συζήτησης σε απόμερο κομμωτήριο των Χανίων, χτύπησε νεύρο. Η κυρία στο διπλανό κάθισμα, μιλώντας στη φίλη της την κομμώτρια, είχε πει: «Νομίζαμε πως αυτά που κερδίζαμε ήταν δικά μας. Αλλά ήταν δανεικά. Κανείς δεν μας το είπε, κι έτσι εμείς τα ξοδέψαμε... Και τώρα που μας τα ζητάνε πίσω, δεν έχουμε να τα δώσουμε».

Oι πολιτικοί συμπεριφέρονται ακόμα σαν η κρίση να 'ταν φυσική καταστροφή – ένα φαινόμενο, το οποίο ούτε μπορούσε να προβλεφθεί, ούτε και να «χρεωθεί».
Το εκλογικό σώμα συμφωνεί. Ό,τι και να λένε οι αναλυτές, ο μέσος Έλληνας δεν βλέπει το λόγο να τιμωρηθεί για κάτι που δεν έκανε: άλλωστε, η διαχείριση των δικών του οικονομικών ήταν χρηστή. Όσο δεν διακρίνει δική του ευθύνη στην κρίση, ο πολίτης θα λέει «να πληρώσουν οι άλλοι».

Το «μυστικό» των ευρωεκλογών δεν είναι μυστικό: διαθέτουμε ένα εργαλείο να επηρεάσουμε το μέλλον μας, αλλά έχουμε χάσει τις οδηγίες χρήσεως. Και έχουμε έναν μήνα μόνο να βρούμε πού το έχουμε ξεχάσει.

Ας αρχίσουμε πρώτα από το εργαλείο: τη συμμετοχή στην Ευρώπη.

Όσο πιο μικρή είναι μια χώρα, τόσο περισσότερο ωφελείται από την ομπρέλα μιας διεθνούς κοινότητας που λειτουργεί βάσει κανόνων. Όσο δημοκρατικότερη η λειτουργία της Ευρώπης τόσο ισχυρότερη η προστασία.

Πως χτίζονται ΓΕΦΥΡΕΣ μετρρύθμισης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Η Αντιγόνη δίνει της δικές της απαντήσεις στο DION tv στην Κατερίνη.
Δείτε το βίντεο εδώ.

Σελίδα 1 από 5